Novi Sad

NOVI SAD – POPULARNA TURISTIČKA DESTINACIJA:

Novi Sad je administrativni, privredni, sportski, kulturni, univerzitetski i turistički centar AP Vojvodine, drugi grad po veličini u Srbiji u kome živi između 300 i 400 hiljada ljudi.

INFORMACIJE:

Pozicioniran na Dunavu, sa tvrđavom iz 17. veka, na raskršću najvažnijih saobraćajnica, u blizini Fruške gore sa 17 kulturno-istorijski važnih manastira, sa salašima u neposrednoj okolini, atraktivnim starim gradskim jezgrom, mnogobrojnim muzejima, parkovima, spomenicima, pozorištima, crkvama, prestižnim Novosadskim sajmom, i kao domaćin brojnih svetski poznatih festivala i manifestacija, Grad Novi Sad poseduje svu potrebnu raznolikost ponude neophodnu jednom savremenom turističkom centru.

Novi Sad ima veoma povoljan geografski položaj – nalazi se na važnim saobraćajnim koridorima, što obezbeđuje značajne komparativne prednosti. Ima drumsku, železničku i rečnu vezu sa okruženjem. Na udaljenosti je od samo jednog sata vožnje autom od medjunarodnog aerodroma Nikola Tesla kod Beograda.

Novi Sad se otkriva ravničarski reljefno, kao pregledno raširen i prostorno otvoren grad. Krase ga zelene oaze parkova, a svuda unaokolo širi se izuvijani lavirint ulica i uličica, sečen pravilnim hodom prostranih bulevara. Tu je naravno i Dunav – jedno od osnovnih obeležja Novog Sada, a naročito poznato šetalište Beogradski kej i brojne plaže duž obale od kojih je najlepša i najuređenija „Štrand“. Na drugom kraju Beogradskog keja, nalazi se Ribarsko ostrvo, koje se izdvaja po gastronomskoj ponudi i splavovima. Klima Novog Sada je umereno-kontinentalna tako da grad ima sva četiri godišnja doba. Grad je sedište sportskog društva „Vojvodina“, fudbalskih, košarkaških, teniskih i mnogih drugih sportskih klubova. Grad je bio domaćin mnogih sportskih događaja a najznačajnije je Svetsko prvenstvo u stonom tenisu 1981, Evropsko prvenstvo u košarci 2005, kao i Davis Cup mečevi Srpske teniske reprezentacije u više navrata. Bivši svetski broj 1 na teniskoj WTA listi Monika Seleš je rođena i odrasla u Novom Sadu gde je i počela svoju uspešnu svetsku tenisku karijeru.

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

Jedan od najvažnijih simbola Novog Sada je i Petrovaradinska tvrđava. Građena je u 17. i 18. veku i locirana je na desnoj strani reke Duvav u Novom Sadu. Tvrđava pretstavlja kulturno-istorijski spomenik u okviru kojeg se nalaze Muzej Grada Novog Sada, Akademija umetnosti, Astronomska Opservatorija i Planetarijum i Arhiv Grada. Petrovaradinska tvrđava je jedna od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi i predstavlja pravo remek-delo barokne vojne arhitekture.

Pored toga, tvrđava je i domaćin Exit festivala, jednog od najvećih muzičkih festivala u Evropi. Posetioci Exita dolaze iz vise od 60 zemalja širom sveta. CNN, The New York Times, i mnogi drugi su u vise prilika isticali Exit kao jedan od top 10 najboljih svetskih muzičkih festivala.

FRUŠKA GORA:

Fruška gora sa Nacionalnim parkom na kojoj se nalazi 16 pravoslavnih manastira (osnivanim u periodu od 15. do 18. veka kao zadužbine srpskih despota), sa šumovitim predelima, retkim biljnim i životinjskim vrstama, prirodnim rezervatima, brojnim jezerima, stazama za šetnju i vožnju bicikla, planinarskim domovima i hotelima, predstavlja jedno od najsadržajnijih turističkih celina.

SREMSKI KARLOVCI:

Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali reke Dunav, 9 km od Novog Sada. Danas su Karlovci zahvaljujući svojoj slavnoj prošlosti ostali važan kulturni i duhovni centar srpskog naroda. Berba grožđa u Sremskim Karlovcima, popularni Grožđenbal ima dugu tradiciju shodno tome da je ovo jedan od najznačajnijih vinogradarskih krajeva u našoj zemlji. Manifestacija izmedju ostalog ima za cilj i promociju privrednih mogućnosti domaćih vinogradara po čijem vinu su Karlovci nadaleko poznati. Centralni deo manifestacije je svakako prodajna izložba grožđa, vina i raznih suvenira, kao i druge privredno-kulturne izložbe.

©2020. All rights reserved. TENNIS ACADEMY ELITE

|

Developed by DJx2